Top 3 dingen die je moet doen om fit en vitaal te zijn
In onze hedendaagse maatschappij is het steeds belangrijker geworden om fit en vitaal te blijven. We leven namelijk in een tijd waarin de verwachtingen hoog zijn, zowel op het werk als in ons persoonlijke leven. De druk om te presteren, constant verbonden te zijn via technologie en de vaak zittende levensstijl dragen allemaal bij aan een verhoogde behoefte aan vitaliteit. Zonder voldoende aandacht te besteden aan onze fysieke en mentale gezondheid, riskeren we een burn-out, chronische vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen. Maar hoe kunnen we deze vitaliteit bereiken en behouden? Een krachtig antwoord op deze vraag ligt in de zelfdeterminatietheorie (ZDT), een wetenschappelijk onderbouwde benadering die ons helpt begrijpen hoe we ons gemotiveerd en energiek kunnen voelen.
Wat is vitaliteit en waarom is het essentieel?
Vitaliteit is meer dan alleen fysieke gezondheid. Vitaliteit betekent levenskracht of levensenergie. Vitaliteit is het gevoel van levendigheid, kracht en enthousiasme waarmee je je dagelijkse leven tegemoet treedt. Het gaat om het hebben van voldoende energie om de uitdagingen van het leven aan te gaan en om (volledig) aanwezig te kunnen zijn in je activiteiten en relaties. Vitaliteit betekent dat je je zowel lichamelijk als geestelijk goed voelt, en dat je een gevoel van balans, veerkracht en weerbaarheid hebt.
Voor millennials, die vaak te maken hebben met hoge werkdruk, constante technologische verbondenheid en de uitdagingen van het balanceren van werk en privéleven, is vitaliteit bijzonder belangrijk. De hectische levensstijl van onze generatie kan leiden tot uitputting en een gebrek aan energie, wat op zijn beurt invloed heeft op hun algehele welzijn en prestaties. Het bevorderen van vitaliteit helpt millennials niet alleen om beter om te gaan met stress en druk, maar ook om een meer vervullend en betekenisvol leven te leiden.
Wat is de zelfdeterminatietheorie?
De zelfdeterminatietheorie (ZDT), ontwikkeld door Edward Deci en Richard Ryan in de jaren '70/'80, is een goed onderzochte en congruente motivatietheorie die inzicht biedt in wat mensen werkelijk drijft. Centraal in deze theorie staan de drie psychologische basisbehoeften: autonomie, competentie en relationele verbondenheid. Deze behoeften zijn universeel en essentieel voor het optimaal functioneren en welzijn van ieder individu. Wanneer deze behoeften worden vervuld, ervaren mensen een hogere mate van intrinsieke motivatie, wat leidt tot meer energie, betrokkenheid en vitaliteit.
Autonomie
Autonomie verwijst naar de behoefte om controle te hebben over je eigen leven en beslissingen. Wanneer je je autonoom voelt, ervaar je een gevoel van vrijheid en keuze in je acties. Dit betekent niet dat je volledig onafhankelijk moet zijn, maar wel dat je het gevoel hebt dat je je eigen keuzes kunt maken en achter die keuzes kunt staan. Autonomie draagt bij aan vitaliteit, omdat het je motiveert om activiteiten te ondernemen die je echt belangrijk en betekenisvol vindt. Dit kan variëren van het kiezen van je carrièrepad tot het maken van beslissingen over je dagelijkse routine en gezondheidsgewoonten.
Competentie
Competentie is de behoefte om effectief te zijn en om een activiteit succesvol te kunnen uitvoeren. Wanneer je je competent voelt, heb je het gevoel dat je capabel en vaardig bent in het bereiken van je doelen. Dit gevoel van bekwaamheid geeft je energie en vertrouwen, wat je motiveert om nieuwe uitdagingen aan te gaan en door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt. Voor je vitaliteit betekent dit dat je activiteiten moet ondernemen die je uitdagen en waarin je kunt groeien, zoals het leren van nieuwe vaardigheden, het nastreven van persoonlijke doelen en het opdoen van nieuwe ervaringen.
Relationele verbondenheid
Verbondenheid verwijst naar de behoefte om hechte, warme en ondersteunende relaties met anderen te hebben. Het gaat om het gevoel dat je erbij hoort, dat je gewaardeerd wordt en dat je relaties hebt waarin je je veilig en begrepen voelt. Sociale verbindingen zijn cruciaal voor ons welzijn en hebben een directe invloed op onze vitaliteit. Mensen zijn sociale wezens, en het hebben van sterke relaties draagt bij aan een gevoel van veiligheid en ondersteuning, wat op zijn beurt energie en levenslust bevordert.
3 tips om je fit en vitaal te voelen
Het leven is voor een groot gedeelte niet maakbaar en daarom pleiten wij bij Groeilokaal voor het aanleren van levensvaardigheden. Deze vaardigheden helpen je om te groeien en ontwikkelen, in elke fase van je leven.
Tip 1: bevredig je psychologische basisbehoeften
Het eerste en misschien wel het belangrijkste wat je kunt doen om je vitaliteit te vergroten, is het bevredigen van je psychologische basisbehoeften: autonomie, competentie en relationele verbondenheid. Dit zijn universele vitamines voor groei, in elke fase van jouw leven. Dit betekent dat je bewust tijd en moeite moet investeren in activiteiten die je het gevoel geven dat je in controle bent, bekwaam bent en (diep) verbonden bent met anderen. Dit kan bijvoorbeeld door:
- Autonomie: zorg ervoor dat je keuzes maakt die in lijn zijn met je waarden en interesses. Dit kan betekenen dat je prioriteit geeft aan activiteiten die je echt leuk vindt en die je voldoening geven, in plaats van dingen te doen omdat je denkt dat het van je verwacht wordt.
- Competentie: stel haalbare doelen voor jezelf en werk systematisch naar deze doelen toe. Leer nieuwe vaardigheden en wees niet bang om uitdagingen aan te gaan. Dit helpt je om je bekwaam en zelfverzekerd te voelen.
- Relationele verbondenheid: investeer in je relaties. Breng tijd door met familie en vrienden, zoek steun bij anderen wanneer je het nodig hebt en wees een bron van steun voor de mensen om je heen.
Tip 2: beweeg regelmatig
Lichamelijke activiteit is essentieel voor zowel fysieke als mentale vitaliteit. Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen om je lichaam fit en gezond te houden, maar heeft ook een positieve invloed op je geestelijke gezondheid. Beweging stimuleert de aanmaak van endorfines, de zogenaamde "gelukshormonen", die je humeur verbeteren en je een energieboost geven.
Daarnaast draagt vrijwillig lijden bij aan het versterken van je karakter. Niet alles hoeft áltijd leuk te zijn en je kunt geen zin hebben om te sporten én toch gaan.
Probeer daarom minstens 3 uur per week matig tot intensief te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Vind een vorm van beweging die je leuk vindt en waar je beter in wil worden, zodat het geen verplichting wordt, maar iets waar je naar uitkijkt, omdat het bijdraagt aan de persoon die je wil zijn (autonomie en competentie).
Tip 3: zorg voor een gezond voedingspatroon
Een gezond voedingspatroon is cruciaal voor je energie- en vitaliteitsniveau. Zorg ervoor dat je een gevarieerd patroon volgt dat rijk is aan groenten, fruit, volkoren granen, voldoende eiwitten en gezonde vetten. Kies het liefst voor seizoensgebonden producten van lokale bodem.
Vermijd overmatige consumptie van (ultra) bewerkte voedingsmiddelen, suiker en ongezonde (trans)vetten, omdat deze je energieniveau kunnen saboteren en je gezondheid op de lange termijn kunnen schaden.
Eet regelmatig en let op de signalen van je lichaam; eet wanneer je trek hebt en stop wanneer je voor 80% verzadigd bent. Zorg ook voor voldoende hydratatie is ook belangrijk, dus voldoende water (of thee) gedurende de dag.
Start vandaag met een fit en vitaal leven.
Fit en vitaal zijn in onze huidige maatschappij kan een uitdaging zijn, maar het is voor veel mensen broodnodig. Door je te richten op het bevredigen van je psychologische basisbehoeften, regelmatig te bewegen en een gezond voedingspatroon te hanteren, kun je je vitaliteit aanzienlijk vergroten.
Bij Groeilokaal helpen we jou als ondernemende millennial met het vergroten van jouw vitaliteit, zodat je vuur blijft aanwakkeren (en niet vroegtijdig opbrandt). Check onze diensten voor meer informatie!
Enjoy the process!