Perfect recept voor hete zomerdagen

Mijn interesse voor voeding is mij met de pap(eda)lepel ingegoten. Als dochter van een tweede generatie Molukse en Zeeuwse boerenzoon, werd bij ons thuis uitgebreid en vers gekookt, niks verspild en er was altijd een maaltijd voor de onvoorziene gast. Ik herinner me alle momenten dat mijn moeder met mijn oma en haar zussen in de 2x2m keuken stond te koken voor onze grote familie. Er werd gelachen, gehuild (van alle uien) en vooral heel veel gekletst. 


Koken helpt je met vertragen

Koken is wat mij betreft dé manier om actief te vertragen in het leven. Om tijd en ruimte te maken voor dat wat jou en de mensen aan tafel mag voeden en verrijken. Als moeder van twee jonge kids kook ik het liefst en zo veel mogelijk vers. We hebben al jaren een CSA abonnement met een lokale biologische boer, waardoor we iedere week een groot krat met seizoensproducten afhalen. Hierdoor eten we vers en gevarieerd. 

In de jaren dat ik als sportdiëtist in de Nederlandse topsport werkte, bracht ik mijn passie voor lokaal en vers koken over op menig topsporter. Ik ontwikkelde talloze recepten voor het foodcollectief I’m a Foodie, was regelmatig op tv en bracht met twee collega’s de bestseller Eet als een atleet uit. Ik ontwikkelde meer dan 250 recepten voor grote partijen.

Ik hoop vooral dat je er mee aan de bak gaat. Uitproberen, proeven, maken en onthouden. Zodat je altijd een paar recepten achter de hand hebt, voor als je geen zin of geen tijd denkt te hebben. Voedzame recepten die smaken naar meer. En ik hoop, dat dit recept er een voor jou is om te blijven.

Ideaal recept voor hete zomerdagen

Op de Molukken maken ze dit recept in de ochtend, wanneer de temperatuur nog relatief laag is. Je kunt al het voorwerk al doen, zoals de groenten schoonmaken en blancheren en de eitjes en rijst koken. Alleen de satésaus zou ik vlak voordat je wilt eten maken, dat smaakt gewoon écht lekkerder! Dit recept kun je uitbreiden met restjes groente die je nog over hebt in de koelkast en kan ook heerlijk zijn met gekookte gele of zoete aardappel (in blokjes). En wil je méér eiwit in je maaltijd? Kook dan één of twee extra eitjes.


Gado gado recept

Voor 4 personen. Voorbereidingstijd 10 minuten. Bereidingstijd: 15-45 minuten (afhankelijk van het type rijst dat je hebt).

Ingrediënten gado gado recept:

  • 200 g zilvervliesrijst
  • 4 eieren
  • 8 wortelen
  • 200 g sperziebonen
  • 200 g spitskool
  • 100 g taugé
  • 1 komkommer
  • 250 ml water
  • 125 g pindakaas, 100%
  • 2 el ketjap manis
  • 1-2 tl sambal
  • 4 el gebakken uitjes


Bereidingswijze gado gado recept:

  • Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Kook ook de eieren 7 minuten. Laat ze schrikken en pel ze.
  • Schil en snijd ondertussen de wortelen in halve maantjes.
  • Maak de sperziebonen schoon en breek doormidden.
  • Snijd de spitskool doormiddel, verwijder de kern en snijd in reepjes.
  • Blancheer de bonen, sperziebonen en spitskool zo’n 5 minuten in kokend water en spoel daarna af onder ijskoud water.
  • Snijd ondertussen de komkommer door de helft, verwijder de zaadlijst met een lepel en snijd in halve maantjes.
  • Maak de satésaus: verwarm het water in een steelpannetje en voeg de pindakaas, ketjap manis en sambal er aan toe. Blijf goed roeren, zodat het niet aanbrandt. De satésaus is klaar wanneer het de dikte heeft bereikt van yoghurt.
  • Serveer de gestoomde groente, rauwe taugé, komkommer en ei met wat saté saus en 1 eetlepel gebakken ui.

Selamat makan!